Gjør det som er essensielt
Hvordan prioritere når alt er like «viktig»?
Finner du det vanskelig å prioritere når alt må gjøres? Husk at du bare er en person og ikke har uendelig med tid. Kanskje føler du at alt må gjøres med én gang, eller skulle vært gjort i går.
En løsing er å bli en «essensialist», dette kan være en stor utfordring, men det kan også redusere stress og hjelpe deg til få et bedre liv.
Utfordringer med beslutningstaking
Mange har vansker med det vi kan kalle utøvende funksjoner, noe som gjør det vanskelig å bli bedre. Det er nødvendig å oppgradere disse funksjonene, som man sier på dataspråket.
Evnen til å ta beslutninger er avgjørende. Hvis du sliter med dette, er det viktig å jobbe med det, slik at du kan skille mellom hva som er prioritert, hva som kan utsettes, og hva som kan droppes helt.
Ofte blir vi tidsblinde og fokuserer for mye på nåtiden, noe som kan hindre oss i å jobbe mot fremtidige mål. Du ender opp med å gjøre det som virker mest presserende akkurat nå, men som kanskje ikke er det viktigste.
Tankeprosess og multitasking
Å prøve å prioritere i hodet kan også være en utfordring. Hjernen vår er ofte ikke utstyrt for å sortere og behandle all informasjonen som er nødvendig for å ta kloke beslutninger. I tillegg kan det være vanskelig å motstå fristelsen til å involvere seg i mange aktiviteter, selv om du allerede har mye å gjøre. Dette kan føles som å drikke fra en brannslange, hvor du fort mister kontrollen.
En annen utfordring er at du kanskje ikke bruker verdiene og målene dine som rettesnor. Det kan være fordi du ikke er klar over hva disse er, eller fordi du ikke vet hvordan du skal bruke dem til å guide deg. Uten en klar forståelse av prioriteringene dine, kan du aldri være sikker på at du bruker tiden din på riktig måte.
Multitasking og digitale distraksjoner
Når du jobber med én oppgave, kan du bli fristet til å gjøre noe annet, noe som bidrar til stress. Digitale løsninger kan forsterke dette. Du ender kanskje opp med å hoppe fra oppgave til oppgave uten å fullføre noe, noe som gjør at du føler at du ikke har gjort nok.
Du kan til og med føle at du ikke har gjort noe fornuftig, fordi du ikke prioriterer det som er viktigst. Når stresset øker, kan du ende opp med å utsette de mest betydningsfulle oppgavene.
Definer hva som er viktig
Hva er de viktigste områdene i livet ditt? For å bli best, må du kanskje begrense ditt engasjement i noen nåværende aktiviteter. Dette kan til og med bety å gi opp enkelte aktiviteter helt. En god tilnærming kan være å gjøre det «bra nok», noe som sparer tid og energi.
For eksempel kan du ha en god nok tilnærming til å skrive e-poster, der du ikke prøver å perfeksjonere dem. Dette kan hjelpe deg med å takle tendensene dine til å å bruke for mye tid på detaljer.
Eksempelet med Amina
La oss se på Amina. Hun er gift, lærer og har to skolebarn, hun er aktiv i den lokale moskeen, hjelper sine eldre foreldre, og jobber ofte frivillig på barnas skole. Alle oppgavene tok overhånd, hun glemte egenomsorg, og hun tilbrakte ikke nok tid med familien. Målet hennes var å finne en balanse og føle mindre stress.
Det virket umulig å gjøre alt hun ønsket. Når hun var med familien, følte hun skyld over å ikke jobbe, og omvendt. Til slutt innså hun at hun måtte fokusere på tre hovedområder: familie, arbeid og egenomsorg.
Amina laget tre personlige forpliktelser: familiemiddager skulle være hellige, hun skulle ikke multitaske når hun var med barna, og hun skulle planlegge familieutflukter uten jobb. Hun følte seg bra med disse forpliktelsene, men var usikker på om hun kunne følge dem.
Hun laget en plan for å hjelpe seg selv. Hun satte telefonen på «ikke forstyrr», og når hun satt sammen med andre foreldre på datterens fotballkamper, planla hun ukentlige små utflukter med familien og la familiemiddager inn i kalenderen for å unngå konflikter.
Amina måtte også sette grenser på andre områder. Hun reduserte hvor mye hun meldte seg frivillig, trakk seg fra lederteamet i moskeen, og begrenset rådgivningstiden sin.
Du kan kanskje tenke deg hvordan det virket inn på livet til Amina? Kanskje dette har noe for seg for deg også?
Kort oppsummert
En måte å prioritere på er å bli essensialist. Dette kan hjelpe deg til å bli mer selvsikker og få et bedre liv. Fokuser på det som gir mening for deg hver dag, og gjør mer av det som er i tråd med dine verdier og mål, i stedet for å la deg drive av hastverket.
Du finner mer nyttig og relevant innhold på Emma Sofias blogg, klikk her.
Vil du ha mer?
Her finner du innlegg om andre temaer som kan være aktuelle for deg.
Når fastlegen ikke kan hjelpe
Mange sliter med utfordringer som fastleger hverken har kunnskap eller ressurser til å behandle.
Søk etter rotårsakene
Det handler ofte om å få rask og effektiv behandling, det er sentralt å raskt komme frem til rotårsakene til problemene.
Bli kvitt alt rotet
Å bli kvitt rotet handler om å rydde og organisere for å skape et mer oversiktlig og behagelig hjem og liv.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Du vil motta en epost med tips og råd cirka en gang pr måned. Du kan når som helst melde deg av.
Følg oss i sosiale media