Behandling av psykiske lidelser

Har medisinassistert behandling noen god effekt?

De fleste som sliter med avhengighet, depresjon og angst, eller har ulike former for traumer, har ofte en rotårsak til problemene de opplever. Medisinassistert behandling har gjentatte ganger vist seg virkningsfullt som en del av behandlingen.

En rekke kliniske studier gjennom de siste 15 årene har dokumentert at lave doser kan ha en hurtig og korttidsvirkende antidepressiv effekt. Noen studier har også dokumentert at lave doser kan føre til bedring i symptomer hos pasienter med posttraumatisk stresslidelse (PTSD), kroniske smerter og avhengighet.

For personer med alvorlig depresjon som ikke blir bra ved bruk av vanlige daglige medisiner, er medisinassistert behandling effektivt i omtrent 70% av tilfellene. Medikamentet har, i motsetning til vanlige antidepressiva, en raskt innsettende effekt, og mange opplever bedring umiddelbart etter behandlingen.

Person som får medisinassistert behandling og overvåkes av psykolog.

Medikamentet virker forskjellig fra tradisjonelle antidepressiva ved å påvirke aktiviteten til en rekke ulike signalstoffer i hjernen, herunder glutamat og vekstfaktoren BNP. Mekanismene bak den antipdepsessive effekten er ennå ikke fullstendig kartlagt. Medikamentet kan øke nervecellers evnte til å danne nye forbindelser, og endre forbindelsene i en hjerne som er dysregulert ved psykisk lidelse.

Mens det med tradisjonelle antidepressiva vanligvis tar to til fire uker før pasienten merker forbedringer (hvis man i det hele tatt oppnår effekt), har dette medikamentet ofte umiddelbar effekt.

Korttidseffekten av én enkeltbehandling varer vanligvis fra noen dager til flere uker. Dette er individuelt. Effekten av en anbefalt behandlingsserie kan vare fra en knapp uke til flere måneder eller år. Effekten kan i noen tilfeller opprettholdes ved å gjøre en enkelt vedlikeholdsbehandling etter behov, avhengig av din respons.

Behandlingen kan hjelpe deg til å føle deg frisk, fungere normalt og slutte å tenke negativt om deg selv. Selv om symptomene kan komme tilbake, opplever mange at de kan møte dem med mer motstandskraft enn tidligere.

Medisinassistert behandling gir vanligvis ikke langvarig bedring i seg selv. Det er viktig at du bruker behandlingen som en katalysator til å gjøre helsefremmende endringer i din atferd og livsstil. For å legge til rette for langvarig bedring anbefaler vi samtaler med psykolog eller psykiater samtidig som du får behandling.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Du vil motta en epost med tips og råd cirka en gang pr måned. Du kan når som helst melde deg av.


Følg oss i sosiale media