Bevisstgjøring og gode livsregler
Hvordan skape et liv uten unødige byrder ?
Hvis reglene du følger skaper byrder for deg selv, kan du endre på dem. Og det bør du gjøre hvis du vil leve et liv som er i tråd med dine verdier og mål.
Kjenner du til de usynlige reglene som styrer livene våre? Sannsynligvis ikke helt, og det er forståelig. Mange av oss lever med urealistiske forventninger. Disse kan hindre oss i å skape et liv som faktisk fungerer for oss.
Skam og urealistiske forventninger
Mange kan ofte føle skam eller skuffelse over seg selv. Dette kan stamme fra en indre kritiker som har urealistiske standarder for hva du bør oppnå. Disse såkalte «standardene» er egentlig det vi kan kalle kognitive forvrengninger — de er ofte ikke basert på virkeligheten og kan være svært begrensende.
Når vi fastlåser oss i svart-hvitt-tenkning, kan det føre til at vi glemmer nyansene i livet. Det er klart at det finnes situasjoner der denne tenkemåten er nyttig, som i nødssituasjoner. Men mange av de indre reglene vi følger er ikke nødvendigvis til hjelp; de kan faktisk hemme oss.
Hvor kommer de indre reglene fra?
Mange av reglene vi følger, stammer fra erfaringer vi har hatt gjennom livet. I barndommen lærer vi ofte at vi må oppnå visse ting for å bli akseptert av våre foreldre eller jevnaldrende. Kanskje lærte du at du må fullføre leksene før du kan leke. Denne regelen kan bli meningsløs i voksenlivet der oppgavene alltid ser ut til å hope seg opp.
Som voksne kan vi også ha internalisert regler for å passe inn i sosiale grupper eller for å beskytte oss selv følelsesmessig. Kanskje har du bestemt deg for å holde kjeft av frykt for å bli dømt, men nå må du finne rom der du kan uttrykke deg fritt.
Bevisstgjøring og fleksibilitet
For mange av oss er disse reglene så inngrodde at vi ikke er klar over dem. Uten å undersøke dem kan de fortsette å hindre oss i å leve et godt liv. Kanskje noen av disse reglene ikke lenger er relevante for deg, eller de ikke stemmer overens med hva du verdsetter.
Det er også regler som ikke gir deg den kognitive fleksibiliteten du trenger for å navigere i forskjellige situasjoner. Disse reglene kan gi en falsk følelse av trygghet, som at å følge dem kan forhindre at dårlige ting skjer.
Eksempler på et begrensende «bør»
La oss ta et eksempel som mange kan relatere til: «Jeg bør alltid være produktiv». Denne tanken kan skape en følelse av konstant press og stress. I stedet for å fokusere på det som faktisk betyr noe for deg, blir du fanget i en endeløs sløyfe av «bør-er».
Skap ditt eget regelsystem
Å bli bevisst på hvilke regler du følger og hvorfor, kan være en frigjørende prosess. Det kan være nyttig å stille spørsmål ved om reglene du lever etter faktisk er til hjelp. Hvilke regler kan du justere for å passe bedre til ditt liv? Hvilke «bør-er» kan du erstatte med mer fleksible tilnærminger som gir deg rom for å være deg selv?
Kort oppsummert
Det er på tide å tenke nytt om produktivitet og hvilke forventninger vi lar styre livene våre. Ved å bli bevisst på de reglene vi har internalisert, kan vi begynne å skape en tilværelse som er mer i tråd med våre sanne verdier og preferanser. Dette vil ikke bare gjøre oss mer produktive, men også mer tilfredse og autentiske i hverdagen. Dette er spesielt viktig for de med ADHD og lignende lidelser.
Du finner mer nyttig og relevant innhold på Emma Sofias blogg, klikk her.
Vil du ha mer?
Her finner du innlegg om andre temaer som kan være aktuelle for deg.
Bruk kalenderen riktig
God struktur er nyttig for å følge opp hva som er viktig for deg. Riktig bruk av kalender er avgjørende for at du kan fungere godt.
Fem tips mot frykt og angst
Å håndtere frykt eller angst, kan være utfordrende, i denne artikkelen har vi listet opp fem enkle enkle råd som kan hjelpe.
Ikke la deg drive av hastverket
Fokuser på det som gir mening for deg og gjør mest av det som er i tråd med dine verdier og mål. Det som er viktig for deg.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Du vil motta en epost med tips og råd cirka en gang pr måned. Du kan når som helst melde deg av.
Følg oss i sosiale media