Voksne med ADHD

De som bruker kalender riktige er ofte mindre stresset

Selv om du ikke er strukturert, vet du at struktur er nyttig for å følge opp hva som er viktig for deg. Konsekvent bruk av kalender er avgjørende for at voksne med ADHD skal fungere godt. 

Mange vet dette, menbruker kanskje ikke kalenderen sin effektivt. Ved å bruke disse seks tipsene vil du hjelpe deg med å bruke kalenderen bedre og redusere stress .

For mange er kalenderen en oppsamlingsboks for alt du vil huske. Så når du setter inn oppgave, håper du at den blir gjort. Men håp ingen god strategi. Kanskje du får gjort oppgaven eller kanskje du ikke gjør det. Og så føler du deg selvfølgelig stresset hvis oppgavene du ikke får gjort fortsatt er i kalenderen din.

Dessuten, fordi du ikke alltid har bestemt deg for hva du skal gjøre hver dag, kan det hende du har overlappende avtaler og oppgaver. Når du ser disse, sier du kanskje at du finner ut av det senere. Men når er senere? 

Og når putter alt mulig rart og kjøkkenvasken inn i kalenderen din, tjener det ikke sitt primære formål, som er en visuell representasjon av de spesielle tingene du skal ha gjort. 

,,,

Skap struktur

Når du ser på kalenderen din, bør du kunne se nøyaktig hva du skal gjøre på en bestemt dag til et gitt tidspunkt. Men hvis du inkluderer tilfeldige oppgaver, får overlappende hendelser, blir landskapet tåkete.  Og for de med ADHD er god struktur også uvurderlig for å hjelpe deg med å gjøre det som er viktigst for deg.

En god kalender brukt riktig er et av de viktigste elementene for å skape struktur. En av de mest åpenbare måtene det kan hjelpe deg på, er å minne deg på hvor du må være til en gitt tid. Dette kan du både kan se og høre, hvis du angir hørbare påminnelser. 

Ikke håp, men motivasjon

I tillegg, når du har bestemt og planlagt noe i kalenderen din, kan det, fungere som en brikke i puslespillet for å motivere deg til å handle. Til slutt, hvis kalenderen din gjenspeiler dine verdier og mål, kan du være mer sikker på at du får de riktige tingene gjort. I stedet for å bare impulsivt gjøre det som faller deg inn. 

Og hvis kalenderen din ikke er en refleksjon av dine verdier og mål, vil du kunne se det. Og kan bestemme seg for å justere hvordan du bruker tiden din. 

Det er imidlertid ikke det riktige verktøyet for å administrere oppgaven din. Tenk på det. Har du noen gang satt en oppgave i kalenderen din som du vet at den virkelig må gjøres på det tidspunktet? Kanskje du til og med angir en påminnelse. Men når du hører påminnelsen, ignorerer du den. Da glemmer du oppgaven. Men du fortsetter å legge inn oppgaver i kalenderen din fordi du virkelig håper at det vil hjelpe deg å følge opp. Håp er ikke en strategi, det er kilde til stress. 

Du må være presis

Hvis kalenderen din skal fungere som ditt navigasjonsverktøy, skal du bare inkludere det du har valgt å gjøre på en bestemt dag til et bestemt tidspunkt. Dette vil inkludere alle dine avtaler, møter, arrangementer, bursdager, ferier, et cetera. Du skal inkludere alt som er dato- og klokkeslettsensitivt.

Dette kan også inkludere blokker av tid til å jobbe med spesifikke prosjekter, avtaler med deg selv for å gjøre det som er viktig for deg. 

Håndter overganger

Overganger fra en oppgave til en annen er utfordrende for alle, og spesielt voksne med ADHD. Så, i tillegg til å bestemme når dagen starter hva du skal gjøre slik at du ikke har overlappende avtaler, må du også unngå at alt er dette.

Gi deg selv tid til overgangene, inkludert å slappe av fra en aktivitet og forberede deg til den neste. Selv du ikke alltid har kontroll over tiden din, vil det å gi deg selv nok buffer mellom aktivitetene hjelpe, og mindre stress. 

Eksperimenter med å legge til mer buffere i dagen din, når det er mulig. Det er også viktig å planlegge nedetid. Å planlegge for eksempel spill i kalenderen din kan gi deg selv forsikring om at du ikke trenger å vente med å ha det gøy. Så, i stedet for å stole på frykt og trusler for å motivere deg selv til å jobbe, kan du faktisk finne at du blir trukket til å gjøre arbeidet ditt når du har hyppigere belønninger i form av planlagt spill.

I tillegg til å sikre at du har nok buffer og nedetid i kalenderen din, er det også viktig å se fremover og planlegge tid for selvstendig arbeid. Vi har jo for vane Mange har for vane å fylle opp kalenderen sin med forespørsler og oppgaver. Når man er reaktiv og ikke proaktiv, kan man ha vanskelig for å planlegge tid til å utføre arbeid når det er optimalt. 

Det er spesielt nyttig å sperre av tid for oppgaver man sannsynligvis vil utsette. Du kan planlegge tid til å jobbe med et prosjekt eller kanskje ha tilbakevendende tidsblokker når du gjør visse typer oppgaver. 

Håndter overganger

Ha en fast gjennomgang av kalenderen, gjerne hver dag i hvert fall hver uke. Se fremover og vurder hvordan du vil beskytte tid på kalenderen din for å gjøre det som er viktig for deg. Når du har gjort alt for å organisere kalenderen din for å gjenspeile dine verdier og mål og har inkludert massevis av buffer, inkludert litt nedetid, må du gjøre det viktigste, det er å huske å samhandle med kalenderen din konsekvent.

Dette krever øvelse, spesielt hvis du akkurat nå prøver å stole på hukommelsen din fordi du tror du burde kunne huske hva som står i kalenderen din. Ikke tenk på hva som står der, det er derfor du har en kalender som hjelper deg med å huske. 

Hvis du noen gang har glemt noe du satte i kalenderen din fordi du ikke så på det, vet du hva jeg snakker om. Hva om du i stedet for å tenke at du burde være i stand til å huske, bestemmer deg for at du kanskje ikke eller sannsynligvis ikke vil huske og er villig til å ta en vane med å se på kalenderen din ved hver overgang. Hvis du også legger til hørbare kalenderpåminnelser, kan du være tryggere på at du vil ikke gå glipp av noe, du vil bli mindre stresset.

Viktig å prioritere

For at de hørbare påminnelsene fra kalenderen din virkelig skal fungere, er det viktig at du ikke har andre påminnelser i gang. Noen setter inn påminnelser for oppgaven, og ignorerer dem fordi de ikke kan eller velger å ikke gjøre oppgaven når påminnelsen går.

Hvis du gjør dette, kan du også ignorere påminnelser fra kalenderen din. Det er best bare å ha påminnelser fra kalenderen din for å gi deg beskjed om at du har en kommende tidssensitiv avtale.

Når du har satt noe i kalenderen din, er det også viktig å huske at det ikke er skrevet i stein. Du må definitivt svinge noen ganger. Og så må du være fleksibel nok til å gjøre det. 

Så før du bestemmer deg for å ikke ta med sykkelen til service fordi du må ta igjen e-posten din, bør du vurdere viktigheten av å ha sykkelen i topp stand. For å hjelpe deg med å huske dette kan du sette ordet «helse» i kalenderen din som en påminnelse om grunnen til at du ville valgt å følge dette på det kritiske tidspunktet du velger. 

Du kan bestemme at helsen din er verdt å følge med på når du går til sykkelreparatøren, eller du kan bestemme at det er viktigere å fullføre e-postene. Nøkkelen er å være bevisst på om du skal følge opp eller ikke på noe som er i kalenderen din.

Ikke bare vil du at kalenderen din skal gjenspeile det som er viktig for deg, men så mye som mulig vil du også respektere ebbe og flyt av energien din. Det vil si, prøv å tilpasse tiden du gjør forskjellige oppgaver med energimønstrene dine. Hvis du for eksempel har en tendens til å bli sliten, er det kanskje ikke den beste tiden å jobbe med presentasjonen midt på ettermiddagen. Men det kan være et godt tidspunkt å ta med sykkelen til sykkelbutikken. Jeg tror du skjønner det.

Gjør det enkelt for deg selv

For å redusere stresset som oppstår når man forbereder seg i siste liten, inkluderer du så mye informasjon du trenger med hvert kalenderelement. Du kan for eksempel inkludere en adresse, telefonnummer, liste over nødvendige elementer, lenker til dokumenter eller notater, osv. 

Å gjøre slike forberedelser på forhånd når du legger inn i kalenderen din, kan forhåpentligvis forhindre at du suser rundt i siste liten og kanskje komme for sent fordi du måtte finne det du trenger. 

Avslutning…

Subscribe for Studio Updates

Stay up to date with our Studio happenings, latest blog posts, and more! Replace the sample form below with your own subscribe form.


More recent articles

Cafe Bicycle

Cafe Bicycle came to us looking to refresh their entire brand system in a short period of time.

·

Radical Toast

We helped Radical Toast redesign their coffee packaging into something more… radical.

·

PinHype

We redefine the aesthetics and messaging of a forward-thinking and hilarious pin company, PinHype.

·